Smażone potrawy smakują lepiej i właściwie każdy woli je spożywać, niż te gotowane, których smak nie jest już taki intensywny, ale tłuszcz, który zawierają po przyrządzeniu to cała masa kalorii. Jeżeli nie potrafimy zrezygnować ze smażenia, najlepszy będzie do tego celu olej beztłuszczowy, czyli olej w sprayu. Służy on do spryskania patelni i nie tylko, ponieważ również grilla i każdego innego naczynia przed kontaktem z ogniem.

Doskonale sprawdza się do stosowania w przypadku patelni teflonowych, gdyż chroni ich delikatną powłokę. Olej ten nie powoduje przypalania, zachowuje się zupełnie, jak tradycyjny, a dzięki temu można łatwo i szybko przyrządzić ryby, mięso czy też jajecznicę. Służy nie tylko do smażenia, gdyż poprawi poprawić smak sałatek oraz surówek, nadaje się do spożycia na zimno.

To wydajny produkt, ponieważ oleje w sprayu jednym psiknięciem pozwolą usmażyć porcję obiadową. Nie mają one ani grama tłuszczu, węglowodanów, ani też cholesterolu. Jedna puszka oleju do smażenia starczy na długo, a zakup ten jest bardzo ekonomiczną i przede wszystkim zdrową inwestycją. Olej ten pozwala na spożywanie smażonych potraw bez konieczności z ich rezygnacji.